Istorie in Documente Mavrocordatii(1711-1789)

editura

DAR Development Publishing, a lansat volumul: “Istorie în documente: Mavrocordații (1711-1786)”, Sâmbata 17, Octombrie, în cadrul celui de-al 3-lea Congres al neoeleniștilor din țările balcanice eveniment organizat la București, în perioada 16-17 octombrie, 2015 de către Universitatea din Bucuresti- Facultatea de Limbi si Literaturi Straine Departamentul de Filologie Clasica si Neogreaca, cu sprijinul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

editura

Realizarea acestui volum foto- documentar a fost posibilă cu sprijinul Ministerului Culturii, prin Administratia Fondului Cultural National, care a cofinanţat această apariţie editorială. Alături de Arhivele Naționale ale României, principalul partener al Asociaţiei DAR DEVELOPMENT, în desăvârșirea acestui proiect editorial, se evidențiează sprijinul oferit de către Universitatea din București, Departamentul de Filologie Clasică si Neogreacă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine, prin invitaţia de lansare la acest congres, precum şi aportul dat de către Fundației Culturală Greacă pentru diseminarea rezultatului final al proiectului.

editura

Volumul este îngrijit de domnul Claudiu-Victor Turcitu, doctorand al Universităţii din Atena, care, din anul 2008, coordonează activitatea Biroului Arhive Medievale, Fonduri Personale si Colecții din cadrul Arhivelor Naționale Istorice Centrale.

Istorie în documente: Mavrocordații (1711-1786), nu este doar un album foto-documentar, ci şi o lucrare de mare impact vizual, care este menită să atragă atenția specialiștilor și publicului larg, mai ales tinerilor, asupra unei perioade complexe și controversate din punct de vedere istoric. Documentele emise de cancelariile domnilor fanarioți au fost scoase la lumină doar sporadic și insuficient, cea mai mare parte a acestui tezaur arhivistic rămânand încă necunoscută. Lipsește o ediție științifică de documente sau, chiar un catalog al documentelor acestei perioade.

editura

Albumul foto-documentar dedicat Mavrocordaților cuprinde un număr de 115 de documente, inclusiv 7 suluri de peste 2 m lungime, fiind structurat cronologic, în două părți: mărturii documentare și mărturii sigiliografe. În cadrul fiecărei părți, documentele și sigiliile, sunt prezentate cronologic și beneficiază de rezumate și descrieri ale conținutului si particularităților diplomatice ale fiecăruia, atât în limba română, cât și în limba engleză. În plus, acest album va fi însoțit de o variantă electronică, în format fluid-book, ce va da posibilitatea specialiștilor să acceseze conținutul informațional detaliat al fiecărui document.  

editura

Activitatile de promovare:
Lansarea volumului in cadrul Congresului Elenistilor din Tarile Balcanice - 17.10.2015 - Universitatea Bucuresti
Prezentare Volumului - 19.10.2015 - Sediul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale din Alba Iulia
Prezentarea Volumului - 22.10.2015 - Sediul al Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale din Cluj Napoca
Prezentarea Volumului - 24.10.2015 - Muzeul de Artă, Satu Mare
Prezentarea Volumului - 27.10.2015 - Palatul Culturii
Prezentarea Volumului - 29.10.2015 - Sediul al Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale din Iasi
Prezentarea Volumului in cadrul Ceremoniei de Celebrare ale Zilei Arhivelor Nationale - 30.10.2015 - Sediul Arhivelor Nationale Istorice Centrale din Bucuresti
Prezentarea Volumului de catre autor si editor - 07.11.2015 - Salonul Internaţional de carte Istanbul, Turcia
Prezentarea Volumului in cadrul unui eveniment la Biserica Ortodoxe din Istanbul - 08.11.2015
Prezentarea Volumului la targul de carte Gaudeamus* - 21.11.2015 - Standul Arhivelor Nationale ale Romaniei

Despre volum
www.radioromaniacultural.ro; www.gazetanord-vest.ro; www.comisarul.ro; www.ziare.com/satu-mare; www.ziare.com/alba-iulia; www.presaonline.com; www.realitatea.net; news.portal-start.com; www.arhivelenationale.ro; www.ziarelive.ro; www.observatorcultural.ro; www.radiocraiova.ro; hfc-worldwide.org; prodiaspora.de; www.realitatea.net; basilica.ro; www.noutati-ortodoxe.ro; hfc-worldwide.org

Constantin Brancoveanu 300

editura